Miranda van de Wouw Over mij

Eind 2014 overleed mijn man na een langdurig ziekbed. Zijn ziek zijn en overlijden heeft heel veel impact gehad op ons gezin. Vanaf 2005 ging hij eerst met kleine stapjes achteruit en bij elke achteruitgang hoorde ook weer een periode van stabiliseren. In deze periodes dacht ik vaak: Oké, dit hebben we gehad en nu zal het wel weer beter gaan…

Helaas ging hij juist sneller achteruit. Dat betekende voor mij, maar ook voor de kinderen, steeds meer zorg en steeds minder tijd voor echte ontspanning. Opeens was ik niet langer de partner van, maar vooral de mantelzorger van. Dat besef was heftig.

 

Het was een periode waarin ik vooral werd geleefd en die vaak heel zwaar was. Dat laatste besefte ik pas echt toen we afscheid van elkaar moesten nemen.

Miranda van de Wouw Over mij

Tijdens deze periode merkte ik dat ziekte vanuit de Westerse wereld vooral gericht is op symptoombestrijding en dat er aan de oorzaak van een ziekte en het zelfgenezend vermogen van het lichaam, voorbij gegaan wordt. Daarom ben ik gestart met de opleiding Medische Basiskennis en volgde aansluitend de opleiding tot Natuurgeneeskundig therapeut, waarin meer vanuit de Oosterse geneeskunde naar een ziekte wordt gekeken. Ik werd gegrepen door deze manier van kijken naar de mensen en naar de klachten die iemand heeft. Omdat het hier om de hele mens ging en niet alleen een ziek stukje.

Miranda van de Wouw Over mij

Na het overlijden van mijn man was ik compleet leeg en helemaal op. Dat kon ik wel verklaren met alles wat ik had meegemaakt in bijna 10 jaar, maar ik wist ook dat ik had te luisteren naar mijn lichaam. Ik wilde weer energiek worden en de balans terugvinden. Met de kennis en kunde die ik had opgedaan tijdens de opleiding ben ik aan het werk gegaan. Ik leerde goed voor mezelf te zorgen en te luisteren naar de signalen van mijn lichaam.

Als ik moe was, mocht ik rusten. Gezonde voeding had al mijn belangstelling, maar ik ging nog beter letten op wat voeding deed in mijn lichaam, waardoor ik meer energie kreeg. De Chinese voedingsleer hielp mij hierbij. Met vallen en opstaan leerde ik weer balans te vinden in mijn lichaam en rust in mijn hoofd. Ik leerde ook mijn grenzen te stellen zodat ik respectvoller kan omgaan met mezelf én met de ander. Door dit alles kwam ik goed in mijn vel te zitten en kon er daardoor ook zijn voor anderen zonder mijzelf weg te geven.

 

Ik weet hoe het is om voor een ander te zorgen als dat nodig is, maar ook hoe je voor jezelf kunt zorgen, zodat je er ook écht kunt zijn. Mijn missie is om dit aan mee te geven aan die mensen die ik ‘de vermomde mantelzorger’ noem, want dat was ik zelf ook. Mensen die niet kunnen stoppen met voor anderen te zorgen, zich voor alles en iedereen verantwoordelijk voelen en daar hun energie uit halen, maar ondertussen, bijna ongemerkt, leeglopen. Tot ze niet meer kunnen en eraan onderdoor gaan. Maar daar is het leven niet voor bedoeld.

Mijn naam is Miranda van de Wouw, geboren in 1967. Ik ben een prachtige vrouw, liefdevolle moeder, gelukkige partner, inspirerend spreekster, een betrokken coach en een gemotiveerde onderneemster. Ik hou van het leven en ik hou intussen ook enorm veel van mezelf.

Miranda van de Wouw Over mij